torstai 3. huhtikuuta 2014

Sämpylöitä

Plaah, sairaana kolmatta päivää tai oikeastaan neljättä päivää, kun maanantaina oli jo flunssainen olo. Maanantaina sinnittelin kuitenkin päivän harjoittelussa, koska olin ollut edeltävän maanantain myös sairaana. En pystynyt olemaan kahta maanantaita putkeen sairaana, johan ne olisi harkkapaikassa jo ajatelleet ties mitä! No nyt alkaa flunssa jo helpottaa ja huomenna olisi tarkoitus suunnata ensin koululle ja iltapäiväksi harjoitteluun. :)

Kaikki liikunnnat on nyt tältä viikolta jääneet ja kroppakin tuntuu siltä. Selkää kolottaa ja hartiat on jumissa. Pitää katsoa jos vaikka tänään uskaltaisin tehdä kevyen pilateksen ja venytellä. Se voisi auttaa hieman tähän päänsärkyynkin. 


Oli tylsää.
Eilen meinasin kuolla tylsyyteen, joten leivoin sämpylöitä. Sekaan heitin juustoraastetta, auringinkukansiemeniä ja pellavansiemeniä. Mun pää ei kestä tätä kotona makaamista. Onneksi oon sentään saanut tehtyä työhommia ja opparijuttuja, niin ei ole mennyt aika ihan hukkaan.

Sämpylät

5dl maitoa
1pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
noin 10-12dl jauhoja
0,5dl auringonkukansiemeniä
0,5dl pellavansiemeniä
1dl juustoraastetta
0,5dl oliiviöljyä

Lämmitä maito vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi jos käytät kuivahiivaa. Sekoita maidon joukkoon suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää seos maidon sekaan. Alusta jauhoja pikku hiljaa taikinaan ja lisää siemenet ja juustoraaste. Kun jauhoja alkaa olla melkein sopivasti, niin lisää öljy ja sekoita kunnolla. Lisää tarvittava määrä jauhoja, niin että taikina on kimmoisaa ja ei tartu enää käsiin kunnolla. Kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia ja leivo sitten sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä vielä 20 minuuttia, voitele halutessasi maidolla ja paista sitten 225 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.  

Itse käytin jauhoina 3dl vehnäjauhoja, 5dl 3 viljan sämpyläjauhoja ja loput hiivaleipäjauhoja. Sekaan voi myös hyvin heittää esimerkiksi porkkanaraastetta. Itse kohotan taikinat aina uunissa, jota olen esilämmittänyt ihan vähän.

2 kommenttia:

  1. Juustoraastetta en ookkaan älynny pitkään aikaan laittaa sämpylätaikinan joukkoon! Viikonloppuna pidän taas leipomistalkoot, niin täytyypä muistaa ostaa sitäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Se mehevöittää sämpylöitä mukavasti :) Porkkanaraaste on kanssa tosi kiva lisä sämpylöissä.

      Poista