keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Hormonitoiminta pielessä

Huh, mitä haipakkaa on muutama päivä mennyt! Ollut ihan tarpeeksi hommaa, mutta eiköhän tää tästä vähitellen helpota. Ainakin opparisuunnitelma alkaa olla hyvällä mallilla. 

Mutta joo. Kävin tänään lääkärissä ja lähdin sieltä kyllä niin kiukkuisena pois. Jouduin siis viime keväänä lopettamaan ye-pillereiden syönnin, koska kärsin ajoittain auraalisesta migreenistä. Ilmeisesti estrogeeni ja auraalinen migreeni lisäävät aivoverenvuodon riskiä sen verran, että asialla ei kannata leikkiä. Silloin sain heittää hyvästit säännöllisille kuukautisille ja hyvälle iholle. 

Sain sitten noin vuosi sitten ehkäisykapselin käteeni, joka siis sisältää ainoastaan keltarauhashormonia. Ensimmäinen puoli vuotta meni ihan leppoisasti, eikä mitään vuotoja tullut, eikä edes kuukautisia. Iho alkoi tosin jo mennä huonompaan kuntoon niin naamasta kuin selästä. Viime kesänä alkoi sitten tiputteluvuodot ja syksyllä soittelin ehkäisyneuvolaan, mutta totesimme, että kokeillaan vielä jos hormonitoiminta tästä tasaantuisi. 

No syksyn kärsin satunnaisista kuukautisista ja muutaman viikon mittaisista tiputteluvuodoista. Loppuvuodesta tilanne kuitenkin paheni ja nyt kuukautiset ovat olleet noin kahden viikon välein ja päiviä, jolloin ei tulisi edes tiputteluvuotoa on ihan liian harvoin. Tämä vaikuttaa jo aika paljon elämänlaatuun ja parisuhteeseen, sekä harmittaa ihan älyttömästi. 

Tänään kävin poistattamassa kapselin kädestä. Lääkäri ei ensinnäkään meinannut löytää kapselia ja lähti poistamaan sitä jo ennen kuin puudutusaine ehti vaikuttamaan. Odottelun jälkeen puudutusaine tehosi ja kapseli lähti kivuttomasti pois. Sitten lekuri tuumasi, että "niin jotain pitäisi tilalle laittaa? Mitä sä haluisit?" ja totesin, että en kyllä osaa sanoa. Minipillereitä sitten toivoin, koska terveydenhoitaja oli sanonut, että ne voivat vaikuttaa kuitenkin eri tavalla kuin kapseli, koska pitoisuudet ja valmisteet ovat erilaisia. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että ye-pillerit olisivat parhaat, koska silloin kuukautiset tulevat säännöllisesti. Totesin tähän, että joo tiedän tämän, mutta en voi syödä niitä, koska minulla on migreeniä ja että edellinen lääkäri tämän vuoksi otti ye-pillerit pois. Lekuri ei ollut lukenut tiedoistani mitään, ei yhtään mitään. Tuntui turhauttavalta, että lääkäri ei ollut valmistautunut mitenkään ja yritti muutamaan otteeseen tuputtaa ye-pillereitä kuitenkin. 

Minipillereistä hän sitten totesi, että "voithan sä kokeilla syödä niitä, mutta tuskin ne toimii". Olipas kannustavaa. Sitten alkoi kuparikierukan suosittelu. "Niin sä et oo synnyttänyt", joo se näkyis kyllä siellä potilastiedoissa jos olisin. Kierukkaa en vielä halunnut lähteä kokeilemaan ja sain sitten 3 kuukauden testipaketin minipillereitä, vaikka lääkärin mielestä se nyt ihan turhaa onkin. Piti jutella ihostakin lääkärin kanssa, mutta hämmennyksissäni unohdin sen kokonaan. Toivotaan, että minipillerit toimisivat mun elimistössä eri tavalla kuin tuo kapseli!

Huono iho kuitenkin vaivaa mieltä ja vaikuttaa itsetuntoon todella paljon, varsinkin, kun ennen en ole iho-ongelmista pahemmin kärsinyt. Esimerkiksi rannalle tai uimahalliin meno tuntuu kauhealta ajatukselta, koska en halua olla selkä paljaana tai ilman meikkiä julkisilla paikoilla. Toisaalta en halua lähteä vielä syömään mitään lääkekuuria ihon takia, koska tämä kuitenkin on hormonitoiminnasta johtuvaa ja lääkekuureillakaan ei kai mitään pysyvää lopptulosta saa. Uskon, että iho tästä tasaantuu ajan myötä, ellei se sitten ole tämä keltarauhashormoni, joka nämä ongelmat aiheuttaa. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti